page-header

FAQ – Najčešće postavljana pitanja

Je li moguće dobiti vizu USA ESTA online?

Da. Putnici moraju dati osobne i putne podatke, zdravstveno stanje i podatke o plaćanju kako bi dobili ESTA-u online.

 

Što mi je potrebno za dobivanje vize USA ESTA?

  • Morate imati e-putovnicu (običnu knjižicu putovnice s elektroničkim čipom).
  • Ta putovnica mora potjecati iz zemlje koja je članica Programa izuzeća od vize.
  • Morate dokazati da će vaš boravak u SAD-u trajati 90 dana ili manje.

 

Mogu li ažurirati svoj zahtjev za USA ESTA-u nakon što ga predam?

Da. Jedini podaci koji se ne mogu ažurirati nakon što predate zahtjev vaša su putovnica i biografski podaci. Ako je došlo do promjene koja utječe na vašu podobnost, postupak ažuriranja je drukčiji.

 

 

Kako mogu znati je li moja putovnica prikladna za zahtjev za ESTA-u?

Svi putnici koji se prijavljuju moraju imati e-putovnicu s logotipom e-putovnice na prednjoj korici, što propisuje Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a. Također, putovnica ne smije isteći unutar šest mjeseci od datuma vašeg odlaska. Postoje neke iznimke od tog posljednjeg ograničenja. Nekoliko zemalja ne spada pod šestomjesečno pravilo; jedini je uvjet za njihove državljane da im putovnica mora vrijediti za vrijeme boravka.

 

 

Kako mogu znati je li moja zemlja članica Programa izuzeća od vize (VWP)?

Od 2017. godine, 38 zemalja u nastavku članice su VWP-a::

(LIST OF COUNTRIES)

 

Kad moja viza ESTA istječe?

Vrijedi dvije godine od dana izdavanja, pod uvjetom da niste dobili novu putovnicu ili promijenili zemlju prebivališta, ime ili spol. Povučena ili istekla ESTA nije važeća. Ako istekne dok je posjetitelj u SAD-u, on ne mora nabaviti novu jer je njena funkcija provjeriti putnike za ulazak u zemlju.

 

Može li išta učiniti moju vizu ESTA nevažećom prije nego što istekne?

Da. Postaje nevažeća ako ste promijenili ili obnovili putovnicu, ili promijenili zemlju prebivališta, ime ili spol.

 

Kako promijenjeni podaci o putovnici utječu na moju ESTA-u?

Morate podnijeti zahtjev za novu putnu dozvolu u okviru VWP-a ako se podaci o vašoj putovnici promijene. Budite svjesni valjanosti i datuma isteka svoje putovnice; to je jedina putna isprava s posebnim prihvaćanjem i ovlaštenjem diljem svijeta.

 

Kad trebam podnijeti zahtjev za vizu ESTA?

Trebate podnijeti zahtjev za svoju USA ESTA-u najmanje tri dana prije polaska. Preporučujemo da se prijavite što prije. Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a dužno je odgovoriti na zahtjeve za ESTA-u u roku od tri dana.

 

Mogu li se prijaviti za ESTA-u, a da ne znam sve detalje svog plana putovanja?

Da. Ne morate imati potpuno dogovoren plan puta prije nego što se prijavite za ESTA-u. Međutim, morate navesti osobu za kontakt u Sjedinjenim Državama. Preporučujemo da navedete barem prvu adresu na kojoj očekujete da ćete boraviti kad stignete u zemlju.

 

Što ako sam samo u tranzitu? Trebam li svejedno ESTA-u?

Da. Čak i ako samo prolazite kroz Sjedinjene Države na putu do svog odredišta, morate imati USA ESTA-u. Američki granični službenici provjeravaju i potvrđuju osobne dokumente i identitet čak i kad ste u prolazu.

 

Postoji li bilo koji razlog da se obratim veleposlanstvu SAD-a tijekom svog boravka?

Ne ako planirate biti u zemlji samo 90 dana ili manje. Prijava za ESTA-u i njeno odobrenje odvijaju se online prije odlaska u SAD.

 

Jamči li posjedovanje ESTA-e ulazak u Sjedinjene Države?

Ne. Samo vam omogućuje da se ukrcate na let i otputujete u SAD. Nakon što stignete, službenici američke carine i granične zaštite procjenjuju vašu dokumentaciju i dopuštaju vam da uđete ili vas odbiju.

 

Koji su zahtjevi SAD-a za ulazak u zemlju?

Kako biste ušli u Sjedinjene Američke Države iz zemlje članice Programa izuzeća od vize, morate imati e-putovnicu svoje zemlje, kao i valjanu vizu ESTA. Uz to, vaš boravak u zemlji mora trajati 90 dana ili manje.

Kad stignete u zemlju, službenici carine i granične zaštite pregledat će vaše dokumente (i vas). Oni će utvrditi je li vam dopušten daljnji ulazak ili ne.

 

Što je bolje, viza USA ESTA ili uobičajena viza za SAD?

Nijedna nije bolja. Glavna razlika između njih dviju duljina je vašeg boravka. Za boravak od 90 dana ili manje, viza USA ESTA lakši je i brži način ulaska. Za boravak duži od 90 dana, standardna viza najbolji je izbor.

 

Tko vidi osobne podatke koje dajem uz svoj zahtjev za ESTA-u?

Ministarstvo domovinske sigurnosti pohranjuje vaše podatke, ali pristup je dopušten samo ovlaštenom osoblju.

 

Koliko se dugo pohranjuju moji osobni podaci iz prijave za USA ESTA-u?

Iako vaša ESTA vrijedi (obično dvije godine), vaši osobni podaci ostaju aktivni. Nakon tog razdoblja, Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a čuva vaše podatke još godinu dana, a nakon toga arhiviraju se dvanaest godina. Broj osoba s pristupom tijekom arhivskog razdoblja ograničen je.

 

Može li itko pristupiti mojim osobnim podacima iz Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a?

Ne. Međutim, podaci se mogu dijeliti s drugim odjelima Ministarstva, kao i s državnim odjelima, veleposlanstvima i konzulatima SAD-a. Vaši podaci mogu biti pod nadzorom ako vam je prije odbijena ESTA, ali sad podnosite zahtjev za vizu.

 

Što se tiče ograničenja boravka od 90 dana, mogu li privremeno napustiti SAD i vratiti se na sljedećih 90 dana?

Da, ako odete u neku drugu zemlju osim Kanade i Meksika. Po povratku u Sjedinjene Države bit ćete podvrgnuti inspekciji carinskog i graničnog službenika.

 

Trebam li određenu vrstu računala za podnošenje zahtjeva za USA ESTA-u?

Za popunjavanje i podnošenje zahtjeva možete upotrijebiti bilo koje računalo koje podržava 128-bitni preglednik. Svi popularni preglednici ispunjavaju taj kriterij, kao što su Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i također Safari.

 

Treba li puno vremena za podnošenje zahtjeva za USA ESTA-u?

Ne. Obrazac nije dug, a pitanja su jasna. Neka vam putovnica bude pri ruci kako biste mogli unijeti podatke o putovnici.

 

Kakva se pitanja postavljaju u aplikaciji?

Postavljat će vam se pitanja o vama (ime i spol), gdje živite, o prirodi vaših planova za putovanje, vašem zdravlju, kriminalnom ponašanju, kao i podaci o putovnici.

 

Što ako moj zahtjev za ESTA-u bude odbijen?

Ako vaš zahtjev bude odbijen, morate podnijeti zahtjev za standardnu vizu u veleposlanstvu ili konzulatu SAD-a u zemlji vašeg stalnog prebivališta.

 

USA ESTA – Što smijem unijeti u Sjedinjene Države?

Obratite posebnu pozornost na predmete koje unosite u zrakoplov za Sjedinjene Države. Uprava za sigurnost transporta (TSA) provjerava sve predmete koji ulaze u zrakoplove u ručnoj prtljazi i predanim torbama.

Putovanje s predmetima koje je TSA zabranila može rezultirati velikim kaznama.

Niste sigurni je li predmet koji želite ponijeti dopušten? Pitajte nas ili pošaljite na „AskTSA“ na Twitteru ili Facebook Messengeru.

Za više informacija posjetite www.tsa.gov

Pravilo o tekućinama

Također možete ponijeti tekućine u putnim spremnicima koji sadrže 3,4 oz (100 ml) ili manje. Proces provjere ubrzava se kad stavite spremnike s tekućinom u male prozirne plastične vrećice. Spremnici s više od 3,4 oz moraju biti spremljeni u predanu prtljagu.

Postoji nekoliko izuzetaka od ograničenja od 3,4 oz. To uključuje lijekove na recept, hranu za bebe, kao i tekućine i proizvode za bebe.

Zapaljivi predmeti

Većina zapaljivih predmeta nije dopuštena u predanoj i ručnoj prtljazi. Litijske baterije i punjači za telefon dopušteni su. Oružje, eksplozivi, zračni jastuci i zapaljive tekućine i plinovi nisu dopušteni.

 

USA ESTA – što se događa kad uđem u Sjedinjene Države?

Morate također ispuniti obrazac carinske deklaracije u kojem navodite prevozite li zabranjene ili ograničene predmete.