Ulazak u SAD strogo je reguliran, čak i za hrvatske ili rumunjske državljane. Zapravo, kako biste ušli u zemlju, morat ćete imati vizu ili odobrenje ESTA za Sjedinjene Države – svojevrsnu pojednostavljenu inačicu klasične turističke vize.

Postoji mnogo vrsta viza koje se mogu podijeliti u tri glavne kategorije:

 • turistička viza;
 • poslovna viza;
 • vize za trajno useljenje.

Kao što je prethodno napisano, ESTA (Electronic System for Travel Authorization – Elektronički sustav za odobrenje putovanja) pojednostavljena je inačica vize, s jasnim postupkom koji se provodi elektronički. ESTA je uključena u Visa Waiver Program (Program izuzeća od vize). Taj program uključuje jednostavno ispunjavanje obrasca za ESTA-u, a rezerviran je samo za građane nekih zemalja, uključujući Hrvatsku i Rumunjsku.

Američka viza ESTA: kad se prijaviti i kako to napraviti?

ESTA je viza namijenjena onim putnicima koji posjeduju hrvatsko i rumunjsko državljanstvo, kao i državljanima drugih zemalja – koje su dio Visa Waiver Programa, a koji žele boraviti u SAD-u kraće od 90 dana..

Ta vrsta vize najprikladnija je za turizam, ali je mogu upotrebljavati i oni koji poslovno putuju u SAD. ESTA vrijedi dvije godine i omogućuje višestruka putovanja u Sjedinjene Američke Države. Naravno, nijedan od tih boravaka neće smjeti biti duži od 90 uzastopnih dana! Za bolje razumijevanje pogledajte ovaj kratki videozapis o ESTA-i, koji je pripremio naš tim:

VIDEOZAPIS

Zahtjev za ESTA-u može se podnijeti samo putem interneta i košta 84 $. Za podnošenje zahtjeva potrebno je ispuniti obrazac zahtjevana našoj web-stranici. Prijava sadrži osobne podatke, broj putovnice i podatke za kontakt, kako vaše kućne adrese, tako i one u SAD-u. Plaćanje naknade od 84 $ može se izvršiti izravno online kreditnim karticama, prepaid karticama ili upotrebom usluga plaćanja treće strane kao što je PayPal.

S odobrenjem ESTA bit će moguće putovati diljem SAD-a u turističke ili poslovne svrhe, na primjer za sastanke s potencijalnim partnerima.

S druge strane, stalni rad uz ESTA-u neće biti moguć, pod kaznom protjerivanja iz zemlje. Ako namjeravate raditi u SAD-u, nastavite s člankom kako biste shvatili koja bi vam viza mogla trebati.

Također se savjetuje ispuniti obrazac prijave za ESTA-u mjesec dana prije polaska jer je potrebno vrijeme za obradu. Većina zahtjeva za ESTA-u obično se odobri između 2 i 24 sata, međutim, za određene zahtjeve potrebno je dulje vrijeme. U slučaju da putovanje s ESTA-om nije odobreno, morat ćete imati vremena da se obratite veleposlanstvu SAD-a kako biste dobili tradicionalnu vizu..

Turističke vize koje nisu ESTA: kategorije B1 (poslovna) i B2

U sljedećim slučajevima bit će potrebno podnijeti zahtjev za pravu vizu za SAD:

 • u slučaju da je dokument ESTA odbijen;
 • ako posjetitelj SAD-a nema državljanstvo jedne od zemalja koje su povezane s Programom izuzeća od vize;
 • ako će posjet SAD-u trajati duže od 90 dana.

Postoje 2 turističke ili poslovne vize koje nude Sjedinjene Američke Države: B1 i B2, za koje se može podnijeti zahtjev izravno u američkom veleposlanstvu ili konzulatu najbližem vašem domu.

Obje vize imaju ukupnu valjanost 10 godina i omogućuju vam višestruka putovanja tijekom tog razdoblja. Maksimalno ograničenje za pojedinačni boravak iznosi 6 mjeseci.

Vize B1 i B2 vrlo su slične: viza B1 namijenjena je, posebice, zaposlenim osobama koje često posjećuju SAD radi sastanaka, konferencija i sl., dok je viza B2 namijenjena posebno turistima.

Svatko tko posjeduje vizu B1, a zbog nekog razloga mora raditi u najstrožem smislu te riječi (ali u ograničenim razdobljima i bez prebivališta na licu mjesta), može to učiniti ispunjavanjem posebnog obrasca koji se dostavlja veleposlanstvu. Mogućnost isključena za vlasnike vize B2.

Čak i u slučaju da trebate dobiti pravu turističku vizu, preporučujemo pokretanje postupka dosta unaprijed. Birokratski proces inače je prilično jednostavan, ali može doći do kašnjenja: čak i u tom slučaju, malo organizacije unaprijed bit će dovoljno da se izbjegnu neugodna iznenađenja i mirno ode u SAD.

Kako dobiti radnu vizu za SAD?

Prijeđimo sad na srž stvari, razgovor o vizama za posao.

Organizacija je u tim slučajevima puno složenija od prethodnih i predviđa 11 različitih kategorija viza. Ta vrsta vize također podrazumijeva zamorniji i složeniji birokratski postupak za njeno dobivanje.

Osim potpunog i točnog predočenja potrebne dokumentacije, u velikom broju slučajeva bit će potrebno obaviti i pravi intervju na engleskom jeziku u veleposlanstvu. U tom koraku morat ćete detaljno objasniti razloge putovanja, predviđeno mjesto rada i navesti svoje profesionalne kvalifikacije.

Koliko košta američka radna viza?

Radna viza košta otprilike 180 – 190 dolara, što varira ovisno o vrsti tražene vize.

Važno je naglasiti da sve te vize i dalje imaju privremeno trajanje: za stalno prebivalište u SAD-u bit će potrebna zelena karta, čemu ćemo kasnije posvetiti jedan odlomak.

Vize kategorije L, H, P, O (privremeni poslovi)

Vize koje spadaju u kategorije L, H, P i O namijenjene su isključivo radnicima na određeno vrijeme. Navodimo ih u nastavku, uz više detalja.

Jedna od najtraženijih američkih viza: viza H

Viza vrste H neuseljeničke je prirode. Unatoč svojoj prirodi, viza H omogućuje vlasnicima da podnesu zahtjev za zelenu kartu. Ta američka viza ima kao svoje glavne potkategorije:

 • H1: namijenjena za određene kategorije zaštićene Sporazumom o slobodnoj trgovini s Čileom i Singapurom (H-1B1), liječnike (H-1B) ili visokospecijalizirane profesije, obično u slučaju diplomaca koji imaju pozivno pismo;
 • H2: ova vrsta vize rezervirana je za sezonske radnike u poljoprivredi (H-2A) ili druge privremene radnike posvećene sezonskom radu (H-2B) koji se ne može pripisati poljoprivredi;
 • H3: osposobljavanje u programima koji nisu usmjereni na zapošljavanje. To uključuje praksu, još više za programe bez sličnih u Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Nova pravila za vizu za SAD H1-B od prosinca 2020.

Već godinama Sjedinjene Države izdaju 65 000 viza H1-B, obično za visokokvalificirane stručnjake kao što su zdravstveni radnici, inženjeri i odvjetnici. U svim tim slučajevima kandidat mora već naći posao u SAD-u.

Osim toga, za nju se mogu prijaviti čak i poduzetnici u slučaju da su osnovali tvrtke na američkom teritoriju i pritom spadaju u kategorije radnika obuhvaćenih tom vrstom vize.

Trumpova je administracija 6. listopada odlučila uvesti neke promjene u tu kategoriju viza, unatoč činjenici da je jedna od najpoželjnijih. Američki poslodavci koji žele zaposliti stranca s posebnim vještinama morat će plaćati veću plaću od sadašnjih.

Ta mjera poduzeta je upravo kako bi se obeshrabrilo zapošljavanje stranaca, pogodujući domaćem tržištu rada, teško pogođenom pandemijom koronavirusa.

Uz to, kandidat će sad također morati dokazati da ima diplomu specifičnu za radno mjesto za koje je izabran. Prije te promjene zahtjeva bila je dovoljna nespecijalistička diploma.

Nove restriktivne mjere stupile su na snagu početkom prosinca 2020.

Viza kategorije L

Neuseljeničke prirode, vize L, a posebno L1, namijenjene su menadžerima ili redovito zaposlenim djelatnicima multinacionalnih tvrtki sa sjedištem u SAD-u, koji se moraju preseliti u SAD zbog profesionalnih razloga, bez obzira na to je li samo na ograničeno trajanje.

Kako bi se ispunili zahtjevi za tu vrstu vize, trebat ćete raditi najmanje 12 uzastopnih mjeseci u posljednje 3 godine za dotičnu tvrtku.

Viza O

Također neuseljeničke prirode i privremena, viza kategorije O namijenjena je profesionalcima s priznatim uspjesima u svijetu umjetnosti, znanosti, zabave i sporta. Konkretno, viza O1 (koja se naziva i umjetničkom vizom) omogućuje ulazak u Sjedinjene Države profesionalnim osobama od iznimne važnosti u svom području, koje god bilo.

Obično je ta vrsta vize među najtraženijima od strane autora, scenografa i drugih radnika u segmentu kinematografije koji idu u New York ili Hollywood.

Važno je zapamtiti da je ta kategorija vize također primjenjiva na osobe koje su dio radne pratnje ljudi koji spadaju u tu kategoriju, unatoč tome što nemaju gore navedene uvjete, ali pružaju neophodne usluge potonjima.

Viza P

Viza P, s druge strane, rezervirana je za sportaše i umjetnike (također u ovom slučaju s iznimnim profilima) koji idu u SAD na sportska natjecanja ili kulturna događanja. Može se zatražiti i pojedinačno i u grupama, a također je neuseljeničke prirode.

Postoje 3 potkategorije:

 • P1: namijenjena pojedincima ili grupama koji će se predstaviti na određenom događaju.
 • P2: viza P2 vrlo je slična P1, s tom razlikom da je u slučaju P2 događaj rezultat međusobne razmjene između američke i strane organizacije.
 • P3: namijenjena sudionicima jedinstvenih događanja u umjetničke, kulturne, glazbene, kazališne, etničke ili narodne svrhe.

U sva tri gore navedena slučaja, pomoćno osoblje koje prati sportaše ili umjetnike također je prikladno za istu vrstu vize.

Viza R

Vize kategorije R rezervirane su samo za radnike ili članove vjerske zajednice, koji idu na američko tlo radi obavljanja svojih vjerskih dužnosti. Ta kategorija također je privremena, neuseljeničke prirode.

Viza D

Vize kategorije D omogućuju privremeni ili neuseljenički rad profesionalcima kao što su pomorci, piloti i kapetani. Uglavnom, svatko tko radi u međunarodnim prijevozničkim tvrtkama.

Viza I

Konačno, vize kategorije I rezervirane su za informacijske djelatnike, poput novinara, reportera, fotografa.

Bit će potrebno dokazati da neprekidno i trajno surađujete s tiskom kao što je radio, TV kanal ili novine kako biste dobili tu vrstu vize.

Viza kategorije J

Viza kategorije J, iako se ne može definirati kao prava radna viza, omogućuje vam rad u Sjedinjenim Državama na ograničeno vrijeme. Međutim, neuseljeničke je prirode.

Tu vrstu vize obično upotrebljavaju strani državljani uključeni u različite programe razmjene. Mogu je zatražiti i učitelji, liječnici i drugi visokospecijalizirani stručnjaci, koji traže daljnju specijalizaciju u SAD-u. Osim toga, najviše je upotrebljavana je i najprikladnija za istraživače, učitelje i studente u pokretu.

Američke vize kategorije E

Vize kategorije E napravljene su kako bi se olakšala trgovina i mogu ih zatražiti poslovni rukovoditelji, menadžeri ili trgovci koji putuju u SAD kako bi zaključili veliku trgovinu između Sjedinjenih Država i svoje zemlje porijekla.

Osim toga, posebna viza također je dostupna u kategoriji E za strane ulagače, u slučaju da žele usmjeriti američke tvrtke u koje su uložili. Za tu vrstu vize očito će biti potrebno u veleposlanstvu predočiti dokumentaciju koja potvrđuje stvarnu svrhu putovanja.

Glavne su potkategorije vize E:

 • E1: za države koje imaju posebne trgovinske sporazume sa SAD-om, također slučaj Hrvatske i Rumunjske te osobe koje obavljaju poslove koji su strogo povezani s trgovinom između njihove zemlje porijekla i SAD-a.
 • E2: također nazvana Employment Second Preference, viza E2 uglavnom se odnosi na osobe s vrlo naprednim kvalifikacijama ili iznimnim vještinama, koje su priznate potvrdom koju izdaje DOL (Department of Labour). Ovisno o konkretnom slučaju, obrazac I-140 mora ispuniti poslodavac ili sam kandidat.
 • E3: ova potkategorija uključuje kvalificirano osoblje, osoblje općenito i također nekvalificirano osoblje. U svim slučajevima potrebno je ishoditi potvrdu DOL-a, kao i popuniti obrazac I-140.
 • E4: ovo je vrlo posebna potkategorija, koja uključuje, na primjer, bivše zaposlenike američke vlade u inozemstvu, tumače u Iraku ili Afganistanu i određene kategorije vjerskih zajednica. Obrazac koji treba ispuniti u ovom slučaju jest I-360.
 • E5: jedna od najpoželjnijih vrsta viza, tražena od strane investitora koji otvaraju nov, produktivan posao u Sjedinjenim Državama, ulažući svote novca i otvarajući radna mjesta.

Studentska viza za SAD

S obzirom na kvalitetu američkog školskog sustava, godišnji broj studenata, uključujući Hrvate, koji idu u SAD u kulturne svrhe velik je. Postoje 3 kategorije studentskih viza:

 • F: bilo koji student koji putuje u SAD na akademske studije može se prijaviti za nju;
 • J (koju smo već spomenuli nekoliko odjeljaka gore);
 • M: nudi mogućnost praćenja tečaja stručnog osposobljavanja ili pohađanja tečajeva neakademske specijalizacije.

Čak je i za te vize birokratska procedura iznimno stroga: za dobivanje vize te kategorije bit će potrebno upisati se u školu s popisa Student and Exchange Visitor Program, koji će poslati službeno pozivno pismo veleposlanstvu i zatražiti plaćanje relativne naknade.

Nakon registracije, morat ćete obaviti razgovor u veleposlanstvu, baš kao za radne vize. Važno je da ćete u Sjedinjene Države moći stići samo neposredno prije planiranog početka tečaja, najviše 30 dana unaprijed.

Trajno useljenje: zelena karta

Oni koji se žele trajno preseliti u SAD morat će se pripremiti na birokratski težak put.

Mogućnost stalnog prebivališta u SAD-u zapravo je podložna dobivanju poznate zelene karte koju je teško dobiti osim za neke posebne kategorije radnika.

Obično se za zelenu kartu može podnijeti zahtjev samo nakon razmjerno dugog boravka u Sjedinjenim Državama i nakon dobivanja jedne od gore objašnjenih privremenih radnih viza.

Postoji nekoliko kategorija zelenih karata, podijeljenih po kategoriji radnika, baš kao za profesionalne vize koje smo spomenuli. Te su vrste su u ovom slučaju 4, sve označene kodom EB, kao što su EB1, EB2 i EB3.

Za više informacija pogledajte potpuni vodič posvećen zelenoj karti.

Smijem li putovati u Sjedinjene Države tijekom pandemije bolesti COVID-19?

Nakon što je potvrdio širenje pandemije koronavirusa u Europi, 11. ožujka 2020. američki predsjednik Donald Trump Predsjedničkim proglasom 9993 uveo je ograničenja putovanja u SAD osobama iz schengenskog područja i šire.

U većini slučajeva, ulazak u SAD obustavljen je, uz neke iznimke kao što su, na primjer, stanovnici ili na poziv vlade.

Naime, američki State Department 1. listopada 2020. ublažio je primjenu mjera predviđenih PP-om 9993, dopuštajući u nekim slučajevima ulazak u SAD osobama iz schengenskog područja.

Određeni poslovni putnici, investitori, ugovorni trgovci, akademici, studenti i novinari mogu imati koristi od iznimki od nacionalnog interesa prema Predsjedničkim proglasima (PP) 9993 (schengensko područje) i 9996 (Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska).

Kvalificiranim putnicima koji podnose zahtjev ili imaju važeću vizu, ili odobrenje ESTA, bilo je dopušteno putovati u Sjedinjene Države iako PP 9993 i 9996 ostaju na snazi, prateći sljedeće postupke:

 • studenti s vizama F-1 i M-1: te osobe mogu putovati čak i bez kontaktiranja s referentnim američkim veleposlanstvom;
 • poduzetnici, investitori, studenti s vizom J-1, novinari, profesori s valjanom ili potrebnom vizom moraju kontaktirati s relevantnim veleposlanstvom ili konzulatom kako bi dobili „iznimku od nacionalnog interesa“;
 • poduzetnici, investitori, novinari, profesori s važećim odobrenjem ESTA prije PP-a 9993 moraju kontaktirati s referentnim veleposlanstvom ili konzulatom kako bi dobili „iznimku od nacionalnog interesa“;

Putnici povezani s humanitarnim razlozima ili razlozima nacionalne sigurnosti i dalje se primaju na američkim granicama.

Prve vijesti 2021.

 1. siječnja 2021. američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokrenuli su nova pravila za putnike koji dolaze iz inozemstva, koja vrijede od 26. siječnja 2021.

Od tog dana putnici moraju na pultu za prijavu pokazati molekularni test (PCR) koji je napravljen 3 dana prije polaska. Osim toga, također će morati dokazati da su informacije istinite za dospjele pravne učinke.

Konačno, putnici će morati ponoviti test PCR između 3. i 5. dana nakon iskrcaja u SAD-u i pridržavati se 7-dnevne karantene.

Sažetak: kad trebate vizu za SAD, a kad ESTA-u?

S druge strane, viza je neophodna u mnogim drugim slučajevima: za više informacija o vremenu izdavanja i specifičnim karakteristikama raznih viza, preporučujemo da se obratite američkom veleposlanstvu ili konzulatu koji je najbliži vašem domu.

Kao što smo vidjeli, ESTA je izrazito pojednostavljena formula za vizu, lako se dobiva i nije skupa te je prikladna za boravak kraći od 90 dana. Kako biste je dobili, jednostavno ispunite online obrazac koji se odnosi na zahtjev za odobrenje ESTA.

S druge strane, razne vize podrazumijevaju složeniji birokratski proces, iako daju mogućnost da se na teritoriju SAD-a ostane puno dulje.

Za hrvatske i rumunjske građane koji žele doći u SAD zbog turizma, ESTA je zasigurno najjednostavnija i najisplativija opcija. Zapravo, bit će dovoljno ispuniti upitnik unaprijed i pričekati potvrdu o njegovom prihvaćanju od strane američkih vlasti.